Clingendael Run&Walk

Omdat je je hele leven fit wilt zijn

  
  

Klachten van de achillespees die niet overgaan met krachtoefeningen? Geef je dan op voor de HAT-studie.

 

Met de HAT-studie (Hoog-volume injectie voor patiënten met Achillespees Tendinopathie) willen wij het effect van een nieuwe behandelmethode voor chronische achillespeesklachten onderzoeken. De huidige behandeling van achillespeesklachten, in de vorm van excentrische oefentherapie, laat bij veel patiënten onvoldoende resultaat zien. Tot nu toe werden oorzaken voor de pijnklachten vooral gezocht in de pees zelf, echter het is goed mogelijk dat de oorzaak van de pijn buiten de pees gelegen is. Er is dan ook recent een relatie gelegd tussen de aanwezigheid van bloedvaten rondom de achillespees en pijnklachten. Waarschijnlijk veroorzaken meelopende zenuwen naast de bloedvaten de pijn bij dit probleem.

Hoe ziet de behandeling eruit?
De nieuwe behandeling die onderzocht zal worden richt zich op dit mechanisme van vaatnieuwvorming in en rond de achillespees. Er zal een injectie met een relatief grote hoeveelheid vocht rondom de pees plaatsvinden, waarbij de gedachte is dat de bloedvaten en meelopende zenuwen ten gronde gaan. Hierdoor kunnen mogelijk de pijnklachten verminderd worden.

 

Wie komen ervoor in aanmerking?
Om de injectie procedure goed te kunnen beoordelen is deze dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie door het Erasmus MC en Haaglanden MC opgezet.

 

De belangrijkste criteria om mee te kunnen doen aan deze studie zijn:

  • Klachten van het middengedeelte van de achillespees
  • Pijnklachten langer dan 2 maanden
  • Geen effect gehad van een excentrisch oefenprogramma van minimaal 6 weken

Voor meer informatie kan gekeken worden op www.achillespeesonderzoek.nl of contact opgenomen worden met arts-onderzoeker Arco van der Vlist (010-7033062). Op beide manier kunnen patiënten zich ook aanmelden voor eventuele deelname aan dit onderzoek. De studie is december 2016 gestart op de polikliniek Sportgeneeskunde van het MCH Antoniushove en wordt gefinancierd door het Reumafond en het Annafonds.

Copyright © 2015 Clingendael Run&Walk

Alle rechten voorbehouden